Cum alimentezi centrala termică dacă ai fluctuaţii de tensiune

Primary tabs

   În condiţiile grele de iarnă pe care le traversăm am avut surpriza să constat că centrala termică a casei intră în regim de avarie mai tot timpul. Căutând cauza, am depistat faptul că tensiunea reţelei de energie electrică nu era 220 volţi (aşa cum ar trebui să fie, conform contractului cu Electrica) !

   Prima mare problemă am avut-o exact în Ajunul Crăciunului, când tensiunea era între 160-170 volţi

   Din fericire, un prieten mi-a împrumutat un regulator de tensiune care a rezolvat imediat problema.

   Am zis să fiu omenos cu cei de la Electrica, astfel încât nu i-am deranjat decât după Revelion, când au venit şi m-au mutat pe altă fază. Tensiunea a revenit la normal, ba chiar pe timpul nopţii aveam până la 240 volţi.

   Bucuria a fost de scurtă durată, pentru că după numai 2-3 săptămâni centrala termică a intrat iar pe avarie; am măsurat tensiunea la priză - din nou, 160 - 175 volţi.

   Ei bine, de data asta, ca să nu mai apelez la regulatorul de tensiune al prietenului, m-am hotărât să cumpăr unul special pentru centrala termică.

   Am studiat 2 variante:

   - un UPS ("Uninterruptible Power Supply" - sursă neîntreruptibilă de tensiune) care se foloseşte, în majoritatea cazurilor, la alimentarea calculatoarelor;
   - un stabilizator de tensiune specializat.

   Principala diferenţă între cele 2 variante este că UPS-ul oferă, pe lângă stabilizarea tensiunii alternative, alimentarea pentru o perioadă de 10-30 de minute în cazul în care tensiunea "pică". Cele 10 - 30 de minute nu mă ajută cu nimic în cazul în care este o pană de curent care durează câteva ore sau mai mult, astfel că am decis să cumpăr un stabilizator (în plus, UPS-ul are acumulatori care au o durată de viață de doar câțiva ani - la un moment dat vor trebui schimbați, asta însemnând costuri suplimentare).

   Având în vedere că centrala consumă foarte puţin, m-am orientat către un stabilizator de 500 - 1000VA (care asigură necesarul pentru consumatori de până la 300 - 600 de waţi). Cum centrala nu absoarbe mai mult de 100 de waţi, "încăpea" şi nelipsitul televizor.

   Ca să nu o mai lungesc, mai jos sunt imagini cu stabilizatorul cumpărat (şi link spre magazinul de unde l-am luat), iar pentru cei care preferă un UPS, recomand www.evoMAG.ro.

   Câteva persoane m-au întrebat care sunt dimensiunile stabilizatorului;  deşi imaginile par să arate că stabilizatorul este mare, nu este aşa. Dimensiunile fizice (măsurate de mine!) sunt 18cm x 15cm x 26cm (lăţime x înălţime x adâncime).

 Stabilizator de tensiune cu relee EP-SAR-1000 - frontal Stabilizator de tensiune cu relee EP-SAR-1000 - spate

   Preţul stabilizatorului a fost de 105 lei + 21 lei transport prin curier. Trebuie să mai adaug că am căutat preţuri la acelaşi model şi pe alte site-uri şi se pare că a fost cea mai ieftină opţiune.

 

   Poate te interesează:

   Cum faci economii cu un economizor de energie electrică