Cum economiseşti cu economizorul de energie electrică

Primary tabs

   Probabil ai auzit de Economizorul de energie electrica - se pare că s-a vorbit despre el şi la emisiunile de ştiri ale anumitor televiziuni comerciale.

   Este o investiţie bună ?

   Conform celor spuse de cei care vând dispozitivul, putem ajunge la economii de 30% până la 50% din factura de energie electrică.

Economizorul de energie electrică    Preţul unui astfel de dispozitiv (iarăşi, în funcţie de vânzător) variază între 50 lei şi 149 lei.

   Eu însumi am cumpărat un asemenea dispozitiv pentru a-l testa. Pe mine m-a costat 80 de lei cu livrarea inclusă.

   Conform specificaţiilor tehnice, dispozitivul face economiile cele mai importante pentru sarcini reactive, astfel că l-am conectat împreună cu un motor de 2,2 kW şi, bineînţeles, cu un wattmetru electronic. Am testat consumul cu şi fără economizorul conectat timp de 1 oră.

   Concluzia ? Nu am constatat nicio economie; poate că economizorul îşi face simţită prezenţa într-un timp mai îndelungat...deşi 30% dintr-un consum de 2,2kW înseamnă 0,66kW, lucru pe care wattmetrul sigur îl sesiza.

  Gândindu-mă că poate am greşit pe undeva, am "călărit" puţin internetul în căutarea altor păreri. Te invit să citeşti câteva aspecte pe un forum tehnic respectat: www.tehnium-azi.ro.

 

   Am găsit şi un site care vinde dispozitivul, printr-un intermediar, cu 149 lei. Având şi o secţiune de comentarii "la liber", unde toată lumea lăuda minunea de dispozitiv, am scris concluziile la care am ajuns. Curios din fire, am intrat după câteva zile să văd dacă apărea şi comentariul meu (comentariile erau moderate) - comentariul meu fusese şters...

 

   În final, nu pot decât să răspund la întrebarea din titlu: faci o economie între 50 lei şi 149 lei dacă nu cumperi acest dispozitiv...

   Notă: recunosc, am terminat electronica (adică sunt inginer electronist).

   Poate te interesează:

   Cum alimentezi centrala termică dacă ai fluctuaţii de tensiune