Cum să editezi gratuit fişiere PDF online

Primary tabs

Tags: 

   Zilele trecute am fost pus în postura de a face mici modificări ale unor fişiere PDF (pentru cei care nu cunosc, PDF vine de la "Portable Document Format" şi a devenit un standard de facto pentru fişierele publicate pe internet).

   Motivele pentru care fişierele PDF sunt încă atât de populare sunt, printre altele:

  • dimensiuni mai reduse (de obicei) decât a fişierelor sursă (cele în care s-au editat respectivele documente), precum şi păstrarea formatărilor originale;
  • posibilitatea adăugării unor elemente de securitate (restricţionarea copierii, tipăririi, modificării conţinutului, protejarea cu parolă, etc.);
  • vizualizarea fişierelor PDF pe orice dispozitiv electronic (computer, tabletă, smartphone, etc.) cu ajutorul programului gratuit Adobe Acrobat Reader (sau a altora, tot gratuite).

   Problema cu Adobe Acrobat Reader este că nu permite editarea fişierelor PDF.

   Ce este de făcut ?

   Am "călărit" puţin internetul şi am găsit câteva soluţii la îndemână (şi, repet, gratuite!):

   Pentru modificări de mică amploare a unor fişiere PDF, cea mai bună soluţie o reprezintă editorul gratuit pe care îl găseşti la adresa: http://www.pdfescape.com/. Comentariile vis-a-vis de acest editor nu îşi mai au rostul...

   În cazul în care trebuie să faci modificări ample ale fişierului PDF, cea mai bună soluţie este să îl transformi în format Word, să-l prelucrezi, după care să îl converteşti din nou în format PDF. Un utilitar online (tot gratuit) pentru transformarea unui fişier PDF în document Word (cu extensia .doc) îl găseşti la adresa: http://www.pdfonline.com/pdf-to-word-converter/. Pe acelaşi site găseşti mai multe utilitare pentru conversia documentelor PDF în/din alte formate.

   O altă variantă de a prelucra fişiere PDF este cu ajutorul OpenOffice care are instalat utilitarul PDFImport. Această variantă nu este online, ci trebuie să instalezi pe calculatorul tău OpenOffice (care este cea mai bună alternativă gratuită la aplicaţia Microsoft Office). Avantajul este că oferă foarte multe opţiuni privind editarea documentelor PDF.

   Legat de subiectul prezentat mai sus, în cazul în care te interesează salvarea unor pagini web în format PDF, cea mai simplă soluţie o reprezintă funcţia specială disponibilă în Google Chrome. Poate ai auzit de Google Chrome (este browser-ul web elaborat de cei de la Google). Cu Google Chrome poţi salva pagini web direct, folosind funcţia de tipărire (combinaţia de taste Ctrl + P):

  Converteşte pagini web în fişiere PDF