Cum să NU iei ţeapă cu numărul cu suprataxă 1229

Primary tabs

   Pe Facebook rulează de câteva zile o reclamă care susţine că poţi localiza orice telefon mobil.

   Asta este pagina pe care vei ajunge:

   Pacaleala cu numarul cu suprataxa 1229 Orange Vodafone

   După ce introduci numărul de telefon şi apeşi butonul "Confirma", vei primi un mesaj din partea numărului 1229 cu un cod; dacă vei trimite acel cod la 1229, din acel moment vei fi taxat cu câte 3 euro pe săptămână (!), fără să poţi să te dezabonezi ! Chiar dacă în mesaj scrie că pentru dezabonare trebuie să trimiţi STOP JOCURI la 1229, procedura nu funcţionează. Uluitor este faptul că eşti taxat pentru mesajele SMS primite de la ei - ştiam că pot fi taxat doar pentru mesaje SMS pe care eu le trimit !

   În concluzie, dacă nu vrei să pierzi vremea cu cei de la Orange (sau Vodafone, în funcţie de operatorul prin care trimiţi SMS-ul de confirmare), NU trimite niciun SMS către 1229.

   Ce mă deranjează sunt 2 aspecte:

   1. Cei de la Orange (prin care am "furat-o") aproape că se făceau că plouă; deşi cunoşteau problema, nu li se părea o fraudă (deşi sunt multe indicii care duc la concluzia că este fraudă). Au încercat să-mi spună că ei doar pun la dispoziţie numărul scurt, neavând nicio legătură cu firma care foloseşte acel număr scurt. Oricum, după ce le-am demonstrat că am fost păcălit, au fost de acord să-mi şteargă datoria către numărul scurt cu suprataxă 1229.

   2. Celor care deţin platforma de afiliere 2parale.ro (prin care rulează reclamele de pe Facebook) la fel, nu li se părea nimic deosebit că o firmă pe care ei o promovează afiliaţilor fraudează cu bună ştiinţă.

   De ce spun că este o fraudă:  firma se numeşte Total Spin srl (dar nu are nicun fel de date de identificare pe site), la numarul de suport 0800110610 nu răspunde nimeni, la adresa email furnizată de ei ([email protected]) nu primeşti niciun răspuns, iar termenii şi condiţiile de utilizare a serviciilor lor spun cu totul alte lucruri (iar pagina este găzduită pe alt domeniu).

   [Update 7 oct. 2012] - O altă păcăleală !

   Zilele astea rulează pe Yahoo Mail o reclamă care arată în felul următor:

   Pacaleala cu numarul cu suprataxa 1280 Orange Vodafone

   Păcăleala este identică cu cea explicată mai sus, cu deosebirea că numărul cu suprataxă este 1280.

   După ce dai click ajungi pe pagina următoare:

   Pacaleala cu numarul cu suprataxa 1280 Orange Vodafone

iar după ce introduci operatorul şi numărul de telefon ajungi în pagina următoare:

   Pacaleala cu numarul cu suprataxa 1280 Orange Vodafone

   Citeşte cu atenţie textul scris cu litere foarte mici (dă click pe imagini); vei afla că serviciul costă 3 euro pe săptămână...