Cum să recuperezi datele de pe un hard disk care nu mai vrea să pornească

Primary tabs

Tags: 

   Probabil nu există posesor de calculator care să nu fi pierdut, măcar o dată în viaţă, o parte sau toate fişierele (documente, poze, filme, muzică, etc.) adunate de-a lungul timpului...

   Metodele (pe primul loc fiind programele software) pentru recuperarea datelor sunt din ce în ce mai sofisticate şi oferă rate de recuperare din ce în ce mai mari, la preţuri rezonabile.

 

   Cea mai bună metodă pentru recuperarea datelor este să fii pregătit :-), iar pregătirea înseamnă să ai la îndemână câteva instrumente pentru recuperarea datelor şterse accidental sau pierdute datorită nefuncţionării PC-ului.

   Deşi este la mintea cocoşului că cea mai bună apărare contra pierderii datelor de pe hard disk-ul calculatorului este realizarea salvărilor de siguranţă periodice, întâmplările nefericite se petrec fără un anunţ prealabil...

   În continuare sunt enumerate câteva programe software pentru recuperarea datelor de pe hard disk-urile care se încăpăţânează să mai pornească. În dreptul fiecărui program este specificat dacă este gratuit sau comercial.

   Dacă vei încerca să recuperezi fișierele pierdute cu una sau mai multe variante din cele prezentate mai jos și nu vei reuși, poți apela la serviciile profesionale de recuperare date oferite de BIT Data Recovery, firmă românească cu experiență bogată în domeniu.

   1. TestDisk - open-source (gratuit)

   TestDisk este un instrument foarte puternic pentru recuperarea datelor pierdute. Programul rulează sarcini de bază, precum recuperarea fişierelor şterse accidental de pe partiţii FAT, NTFS sau ext2, dar poate îndeplini sarcini complexe. Nu are interfaţă grafică, fiind un instrument în linie de comandă, însă documentaţia ar trebui să te lămurească.

   Informaţii detaliate găseşti aici.

   2. Recuva - program Windows (gratuit)

   Acest program beneficiază, ca orice program Windows, de o interfaţă grafică prietenoasă. Cu ajutorul Recuva poţi  recupera fişierele pierdute folosind wizard-ul sau modul manual. Wizard-ul îţi permite să cauţi fişierele după tip (documente, filme, muzică, fotografii) şi poţi căuta într-o anumită locaţie/partiţie.

   În continuare este un tutorial de utilizare a programului, preluat de pe Youtube:

  

   Toate detaliile le găseşti pe site-ul www.Recuva.com.

   3. PhotoRec - open-source (gratuit)

   PhotoRec este un companion pentru TestDisk şi, deasemenea, nu are interfaţă grafică, lucrând în linie de comandă. În ciuda acestui aspect este un foarte bun instrument pentru recuperarea datelor. PhotoRec lucrează diferit faţă de TestDisk, în sensul că verifică partiţiile defecte doar în mod citire, ignorând informaţiile despre partiţie şi concentrându-se pe recuperarea fişierelor pierdute. Instrumentul este capabil să recupereze nu numai imagini (după cum ar indica numele), ci mai toate tipurile de fişiere uzuale.

   Detalii găseşti aici.

   4. Restoration - program Windows (gratuit)

   Restoration este un instrument de mici dimensiuni (puţin peste 400k) şi portabil (adică poate fi folosit de pe un stick USB). Poate fi folosit în toate versiunile de Windows. Deşi nu are toate opţiunile programelor de mai sus, este o soluţie la îndemână pentru recuperarea datelor.

   Detalii si puţină teorie privind recuperarea datelor găseşti aici.

   5. Undelete Plus - program Windows (a fost comercial, acum este gratuit)

   Undelete Plus putea fi folosit în trecut în baza unei licenţe comerciale, însă a devenit gratuit într-o ofertă limitată ("limited time offer"). Acest program pentru recuperat date rulează pe toate versiunile de Windows cu sistem de fişiere FAT şi NTFS. Programul oferă şi probabilitatea de recuperare a fişierelor pe care le găseşte, în funcţie de starea fişierului. Permite sortarea fişierelor după tip, data calendaristică, mărimea pe disk şi, în plus, păstrează structura folder-elor.

   Detalii găseşti pe site-ul oficial Undelete Plus.

   6. Recover My Files - costă 70 USD (cca. 245 lei)

   Se pare că este un program pentru recuperarea datelor foarte popular. El permite restaurarea întregului hard-disk, pe lângă posibilitatea de a previzualiza fişierele înainte de salvare. Partea bună este că poţi utiliza programul gratuit pentru căutare şi să achiziţionezi o cheie de activare doar dacă fişierele pierdute şi care te interesează să le recuperezi sunt găsite.

   Mai multe detalii pe site-ul oficial Recover My Files.

   7. GetDataBack - costă 80 USD (cca. 280 lei)

   În ciuda interfeţei simple, GetDataBack îşi face bine treaba şi recuperează datele, inclusiv dacă tabela de partiţii a fost deteriorată, dacă datele au fost şterse de un virus sau dacă hard-disk-ul a fost formatat. În plus, beneficiezi de update gratuit pe viaţă la versiunile ulterioare.

   8. MunSoft Data Recovery System - 100 USD (cca. 350 lei)

   Vine într-o multitudine de versiuni mai ieftine care recuperează doar fişiere cu extensii specifice. Există versiuni pentru Office, arhive, fotografii, tipuri de partiţii şi altele.

   Mai multe informaţii pe site-ul oficial MunSoft Data Recovery System.