Cum să revigorezi un laptop mai vechi de 3 ani

Primary tabs

Tags: 

Laptop Dell   Dacă eşti ca mine şi eşti posesorul unui laptop care a împlinit (nu neapărat azi, 8 noiembrie, de Sfinţii Mihail şi Gavril...) 3 ani sau mai mult, probabil te gândeşti serios să faci ceva pentru a fi în pas cu noutăţile în materie de performanţă.

   Eu, cel puţin, mă gândesc serios să fac ceva cu laptop-ul meu Dell Inspiron...

 

   Ce poţi face ?

   Ei bine, ai (cel puţin) 2 variante:

   1. "The easy way" - înlocuire câtorva componente hardware şi software;
   2. "The hard way" - schimbarea laptop-ului cu o "sculă" nouă.

   Varianta a 2-a este ultima pe care aş lua-o în calcul pentru un motiv foarte simplu: un laptop nou costă undeva între 2.200 - 2.800 de lei (la performanţele pe care le doresc), iar din vânzarea celui vechi aş obţine mai puţin de 1.000 de lei - asta înseamnă o investiţie de minim 1.200 - 1.800 de lei.

   Dacă ar fi să urmez varianta 1, ar trebui să iau în calcul:

   1. Înlocuirea harddisk-ului cu un harddisk SSD; este adevărat, acestea au capacităţi nu foarte mari, însă viteza este net superioară faţă de a harddisk-urilor cu platane. Harddisk-ul vechi îl pot folosi ca unitate de stocare externă, prin adăugarea unui adaptor SATA-USB.
   Un harddisk SSD costă la Altex între 309 lei şi 703 (în funcţie de capacitate: 60GB - 180GB), iar la eMAG costă tot cam pe-acolo (însă au ofertă mult mai bogată) - preţurile sunt acceptabile.

  2. Adăugarea de memorie RAM; la acest moment am 2 GB, astfel că am 2 soluţii: să cumpăr încă 2 GB acelaşi model cu cel din laptop sau să cumpăr 2 x 2 GB, iar plăcuţa de 2 GB existentă să o vând pe okazii.ro.
   Preţurile a 2GB de RAM pornesc de la 60 de lei şi urcă, însă un buget de 100 de lei acoperă sigur achiziţia.

   3. La acest moment sunt "motorizat" de Windows XP Professional; foarte multă lume spune că Windows 7 este foarte reuşit (deşi este urmaşul lui Windows Vista, care a cam fost un eşec), astfel că voi face upgrade la Windows 7.

   În concluzie, upgrade-ul m-ar costa undeva sub 600 - 700 de lei - eu zic că este mai mult decât ok. O să fac un update articolului ca să spun exact cât a costat "lucrarea".