Cum să-ţi faci singur un raft pentru sticle de vin

Primary tabs

Tags: 

   Update - noul rastel >>>

   Fie că stai la casă, fie că stai la bloc, este foarte probabil că te-ai confruntat cu problema depozitării sticlelor de vin. Dacă în mod uzual nu ai mai mult de 20 de sticle de vin la un moment dat, poţi folosi unul din suporturile din lemn sau plastic pe care le poţi găsi la un preţ rezonabil (între 10-15 lei şi 65-80 lei, în funcţie de model).

   Trei modele pe care le-am remarcat în căutările mele sunt cele de mai jos:

   Suport sticle vin - model 1 Suport sticle vin - model 2 Suport sticle vin - model 3

                             (clic pe imagini pentru mărire)

  Toate au avantaje şi dezavantaje, însă pentru un număr mic de sticle de vin  (şi fără pretenţii de "connaisseur-i") sunt opţiuni viabile. Eram pe punctul de a face comandă pentru 2 bucăţi varianta 3 (cel din dreapta, cu sticle), însă m-am gândit să-mi fac unul ceva mai mare.

   În cazul în care colecţia ta de vinuri depăşeşte amatorismul, este necesar să te gândeşti la o soluţie care, pe de o parte, să fie încăpătoare şi, pe de altă parte, să asigure condiţii optime pentru păstrarea vinului.

   Citeam zilele trecute explicaţiile unui proprietar de restaurant în legătură cu felul în care păstrează el vinul pentru clienţii săi. Pe scurt, el enumera câteva condiţii pentru spaţiul de depozitare şi pentru rafturile în care se depozitează vinul. Câteva din condiţii erau legate de lumină, de temperatură, de vibraţii şi de suportul propriu-zis al sticlelor de vin.

   Şi uite-aşa am ajuns, în sfârşit, la subiectul acestui articol...

   Eu însumi am o colecţie (relativă) de sticle de vin, astfel că am dorit să-mi cumpăr un rastel (raft) pentru sticlele de vin. Am "călărit" internetul o zi întreagă, însă ofertele mi s-au părut relativ restrânse şi cam scumpe, astfel că am decis să-mi fac eu singur rafturile pentru sticlele de vin.

   Schiţa de la care am plecat o găseşti pe site-ul www.misiuneacasa.ro: rastel (raft) pentru sticle cu vin.

  Varianta originală foloseşte 4 ţevi rectangulare pe post de picioare ale raftului; eu le-am înlocuit cu 4 bare din lemn cu laturile 4cm. x 4cm. (mai este şi varianta folosirii a 2 blaturi de scândură cu grosimea de 2 cm) - oricare din acestea au avantajul uşurinţei îmbinării (ţevile trebuie găurite în prealabil).

   Faţă de varianta originală am făcut câteva modificări:

   - distanţele între sticle le-am micşorat de la 12cm. la 11cm. şi am lăsat doar câte 7 sticle pe "etaj", în acest fel reducând lăţimea totală a raftului la 80cm. (aveam deja cumpărate cîteva blaturi cu lungimea de 80cm. pentru un proiect la care renunţasem);
   - raza mică am micşorat-o de la 2,5cm. la 2cm., iar raza mare de la 5cm. la 4,5cm. (am măsurat în prealabil dimensiunile sticlelor de 700ml. şi 750ml., astfel încât să nu am surprize neplăcute...);
   - am micşorat şi distanţa între rafturi (între etaje) de la 20cm. la 15cm.

   O mică problemă am avut-o cu realizarea profilelor cu semicercuri, însă am apelat la un tâmplar care mi-a rezolvat problema într-o singură zi.

   Cu toate modificările enumerate am reuşit să obţin un rastel cu dimensiunile de 110cm. x 80cm. în care încap 49 de sticle.

   Pe internet găseşti un rastel cu capacitatea de cca. 50 de sticle la preţuri care variază între 150lei şi 500-700lei, în funcţie şi de esenţa de lemn, cât şi de finisaje. Pe mine m-a costat cca. 80 de lei şi am, în plus, satisfacţia lucrului făcut de mine.

   Eu am lăsat lemnul natur - pivniţa casei este bine aerisită şi nu este umezeală. Poate că într-un viitor oarecare voi da câteva straturi de lac (asta va adăuga 20-30 de lei la preţul final).

   Pentru "recuperatorii" de sticle:

   Raft pentru sticle din sticle goale

   (preluată de pe site-ul http://storageandglee.blogspot.com)

   Update 14 decembrie 2014

   Raft vinuri 90 sticle Raft vinuri 90 sticle Raft vinuri 90 sticle

   Imaginile de mai sus prezintă cel mai nou rastel de vin pe care îl dețin. Dimensiunile sale sunt (în cm): h = 190, L = 60, l (adâncimea) = 30. Costul materialelor a fost puțin sub 200 de lei - am folosit panouri din lemn de molid de la Dedeman, baiț Adeplast wenge, o grămadă de șuruburi pentru lemn (holzșuruburi) și... vreo 3 zile de muncă :-)

   Capacitatea este de circa 90 de sticle (48 de sticle așezate orizontal în spațiile individuale plus circa 40 de sticle "în picioare" pe cele 2 etajere superioare).

   Acum, că am prins curaj, am în plan să fac o nouă versiune care să aibă 10 rafturi a câte 8 sticle depozitate orizontal plus un spațiu în partea de sus în care, deasupra sticlelor, să atașez șine pentru pahare de vin cu picior.

   Gata, pe cel vechi l-am vândut și a apărut următorul:

   Raft vinuri 100 sticle + suport 18 pahare cu picior
(clic pe imagine pentru mărire)

   Dimensiunile sunt ușor modificate (în cm): h = 200, L = 75, l (adâncimea) = 30, iar costul materialelor a fost tot cam 200 de lei. A fost ceva mai multă muncă, însă... a meritat.