Cum se înregistrează, fără bătăi de cap ulterioare, un nume de domeniu .ro

Primary tabs

Tags: 

   Fie că îți dorești un simplu blog sau că dorești să pornești o afacere oarecare, internetul este locul în care este musai să fii găsit, iar ca să fii găsit ai mai multe opțiuni la alegere: o pagină pe un site de socializare, un website subînchiriat (gratuit sau contra unei sume modice) de la un furnizor sau un website de-sine-stătător.

   Pentru a avea un website al tău ai nevoie de un nume de domeniu. Ca să fac o analogie, un nume de domeniu este echivalentul unei adrese poștale din viața reală, la care adresă poate fi un singur locatar (o casă) sau mai mulți (un bloc). La fel ca proprietățile imobiliare din viața reală, numele de domenii pot fi cumpărate sau închiriate.

   În acest articol voi vorbi despre nume de domenii .ro. Pentru numele de domenii .com, .info, .eu, etc. se plătește o taxă anuală de reînnoire, însă acest subiect îl voi trata, poate, într-un alt articol.

   Evidența numelor de domenii .ro este ținută de către Institutul național de cercetare-dezvoltare în informatică - ICI BUCUREȘTI, prin Registrul Numelor de Domenii - www.ROTLD.ro.

   Legislația din România nu s-a aliniat (încă) celei de peste hotare, în sensul că numele de domenii .ro pot fi înregistrate doar prin cumpărarea dreptului de folosință - asta înseamnă că se plătește o singură dată o taxă care, la acest moment, este de circa 50 dolari. Din momentul achiziționării dreptului de folosință a numelui de domeniu nu vei mai plăti niciun fel de taxe în viitor. Foarte important este faptul că tu, în calitate de cumpărător, figurezi în baza de date a ROTLD.ro ca deținător al dreptului de folosință a numelui de domeniu.

   Ca o mică paranteză: prin înregistrarea unui nume de domeniu nu vei deveni proprietarul acestuia, ci vei deține doar dreptul exclusiv de folosință.

   Există însă și o excepție, prin care firmele autorizate de către www.ROTLD.ro pot oferi, contra unei taxe anuale, un nume de domeniu împreună cu un pachet de servicii (care conține, în principal, găzduirea website-ului). Aceste pachete au, de regulă, un preț mai mic decât taxa de cumpărare a unui domeniu în nume propriu, însă firma care intermediază tranzacția devine deținătorul dreptului de folosință a numelui de domeniu.

   O primă concluzie: dacă ți se cere o sumă mai mică de 50 de dolari (de regulă, 50 - 120 de lei) este foarte posibil ca numele de domeniu pe care dorești să-l achiziționezi să nu fie înregistrat pe numele tău, ci pe numele firmei.

   Dacă ai de gând să transformi numele de domeniu achiziționat într-un brand puternic, este foarte important să te asiguri că tu vei fi deținătorul dreptului de folosință a numelui de domeniu. În cazul în care firma prin care ai achiziționat numele de domeniu devine deținătorul dreptului de folosință, va trebui să treci printr-o procedură de transfer a dreptului de folosință (care se taxează legal, de către ROTLD.ro, cu suma de 50 de dolari) de la firmă către tine. În plus, firma poate să-ți ceară orice sumă dorește pentru a iniția transferul, suma fiind cu atât mai mare, cu cât potențialul brand-ului tău este mai mare.

   În cazul în care nu vei transforma numele de domeniu într-un brand, însă îl vei păstra ani la rând, va trebui să achiți către firma intermediară, în fiecare an, o sumă de reînnoire a pachetului de servicii.

   Concluzie finală: dacă ai de gând să păstrezi un nume de domeniu mai mult de 3-4 ani, cel mai rentabil este să achiziționezi dreptul de folosință a domeniului pe numele tău. Acest lucru poți să-l verifici imediat după ce ai primit factura de la firma intermediară, intrând pe site-ul ROTLD.ro și verificând în secțiunea Whois datele de înregistrare a numelui de domeniu. În plus, firma intermediară va trebui să-ți pună la dispoziție datele de autentificare pentru administrarea numelui de domeniu pe site-ul ROTLD.ro

   Ce faci dacă firma intermediară te-a păcălit și a înregistrat domeniul pe numele ei și nu pe numele tău ?
 

   Ei bine, exact asta a pățit și un amic de-al meu... (cazul lui mi-a dat ideea acestui articol).

   Pe scurt, am inițiat un dialog cu firma care a intermediat înregistrarea numelui de domeniu, precum și cu reprezentanții ROTLD.ro. Am descoperit că, de fapt, vinovatul era un reseller al serviciilor firmei respective, care a refuzat orice fel de soluționare pe cale amiabilă a situației. Ca urmare, amicul meu a făcut o plângere la Oficiul pentru Protecția Consumatorului, iar acum situația este groasă...