Cum să închiriezi un apartament fără bătăi de cap

Primary tabs

Tags: 

   Dacă eşti în postura fericită a celui care are deja apartamentul său proprietate personală, este posibil să nu ai nevoie de informaţiile de mai jos, dar niciodată nu se ştie cum te aruncă viaţa, aşa că citeşte măcar cu gândul că poţi da sfaturi prietenilor sau cunoştinţelor tale...

   În momentul în care este musai să închiriezi un apartament, primele criterii sunt, evident, numărul de camere şi preţul chiriei pe care îl poţi suporta.

   Acestea sunt singurele criterii importante în alegerea unei locuinţe de închiriat ?

   Te-ai gândit vreodată la:
    - avans;
    - plata utilităţilor, a eventualelor reparaţii sau a întreţinerii şi a cheltuielilor comune;
    - dacă blocul este nou sau construit pe vremea lui Ceauşescu;
    - dacă are sau nu centrală termică proprie;
    - dacă te poţi muta cu animalul (animalele) de companie;
    - dacă ai loc de parcare;
    - dacă vei semna un contract de închiriere;
    - dacă apartamentul este sau nu mobilat;
    - cu cât timp înainte trebuie să anunţi că pleci;
    - la ce etaj să fie (sau să nu fie) apartamentul ?

   Aproape că sunt convins că nu te-ai gândit la toate astea...

   Avansul reprezintă, în general, 1 - 3 chirii lunare şi o garanţie care are valoarea unei chirii lunare. Garanţia este o sumă pe care proprietarul ţi-o returnează la sârşitul perioadei de închiriere, după achitarea tuturor facturilor de utilităţi (sau o foloseşte pentru plata acelor facturi). La momentul scrierii acestui articol (sept. 2011), în cele mai multe cazuri avansul reprezintă chiria pentru prima lună plus garanţia în valoare de încă una.

   Nu există lucruri pe planetă care să nu se strice la un moment dat, astfel că trebuie să stabileşti cu proprietarul încă de la bun început cine va suporta eventualele reparaţii ale instalaţiilor, electrocasnicelor, etc. din apartament. În plus, în cazul în care se fac renovări/reparaţii în spaţiile comune (casa scării, acoperiş, subsol, intrarea în bloc), va trebui, la fel, să stabileşti cu proprietarul cine le va plăti (în mod absolut firesc este datoria proprietarului să le plătească).

   Dacă întreţinerea este normal să cadă în sarcina chiriaşului, cheltuielile comune sunt un subiect aparte, mai ales în cazul blocurilor noi din zonele rezidenţiale, unde pot exista piscine, săli de fitness, iluminat nocturn, pază permanentă, etc. Chiar dacă, în principiu, de toate acestea beneficiază chiriaşul, este bine ca proprietarul să informeze potenţialul chiriaş asupra acestor cheltuieli.

   Utilităţile cad, de regulă, în sarcina chiriaşului. Înainte de a bate palma, este o practică bună verificarea facturilor de utilităţi din perioada anterioară (6-12 luni); din studiul facturilor chiriaşul îşi poate face o idee asupra cheltuielilor medii lunare pe care le implică apartamentul. Cum încălzirea pe timpul iernii reprezintă grosul cheltuielilor, este indicată alegerea apartamentelor cu încălzire centrală proprie sau/şi situate în blocuri izolate. Există la acest moment blocuri vechi, izolate de către primării, în baza unor contracte care prevăd obligativitatea proprietarilor de a nu renunţa la serviciile regiilor autonome ale statului - este un aspect pe care chiriaşul trebuie să-l cunoască.

   Ai pisică, căţel, papagal sau alt animăluţ de companie ? Chiriaşul trebuie să obţină acordul explicit al proprietarului şi, în anumite situaţii, a administratorului asociaţiei de proprietari.

   Pentru oraşele mari locul de parcare a devenit un mic lux, de care un chiriaş trebuie să ţină cont. Una din practici este ca proprietarul să ofere propriul loc de parcare în zona blocului. Dacă proprietarul are un loc de parcare închiriat de la primărie, chiriaşului trebuie să i se ofere o copie a acestuia.

   Un contract de închiriere a apartamentului oferă drepturi, dar şi obligaţii de ambele părţi. Pentru chiriaş, un avantaj îl reprezintă deducerea acestuia, în cazul în care angajatorul său îi oferă această posibilitate. Pentru proprietar, avantajul este că poate să-şi apere proprietatea în cazul unor dispute cu chiriaşul.

 

   De-a lungul timpului ne "pricopsim" cu o grămadă de mărunţişuri: scaune, măsuţe, obiecte de mobilier, saltele, prosoape, vase de gătit, veselă, cuptor cu microunde, prăjitor de pâine, espressor de cafea, etc. Ca urmare, se pune problema: avem nevoie de apartament mobilat, semimobilat sau nemobilat ? Este încă o decizie în alegerea unui apartament.

   În cazul în care chiriaşul doreşte să plece sau proprietarul doreşte să vândă apartamentul, care este preavizul ? Şi aceasta este o informaţie care trebuie cunoscută.

   Etajul la care se află apartamentul este un alt criteriu foarte important, mai ales în cazul blocurilor vechi, fără izolaţie sau renovări de amploare. Ca regulă generală, este de evitat un apartament care se află la parter sau la ultimul etaj. În plus, este bine să se verifice dacă mai există locatari în apartamentele învecinate, altfel chiriaşul va încălzi pe timpul iernii nu numai apartamentul închiriat, ci şi apartamentele vecine.

   În concluzie:

   Înainte de a te arunca la primul apartament "antamat" prin telefon, pune întrebările referitoare la cele spuse mai sus. Fă-ţi o listă cu întrebări (ca să nu le uiţi în timpul convorbirii) şi notează-ţi răspunsurile primite, astfel încât să poţi compara ofertele primite de la mai mulţi proprietari. În plus, vei evita situaţia neplăcută de a pierde vremea cu drumul până la un apartament care nu-ţi convine sau cu condiţii pe care nu le doreşti !