Cum se pregăteşte un apartament de vânzare

Primary tabs

Tags: 

   Vrei să te muţi într-un alt apartament (mai mare sau într-o zonă mai bună), însă va trebui să vinzi apartamentul în care stai de atâta vreme...

 

   Deşi piaţa imobiliară este, cel puţin la momentul de faţă (septembrie 2011) într-un declin total, nu însemnă că nu poţi obţine un preţ bun pe apartamentul tău.

   Ai nevoie doar de câteva "trucuri" pentru a creşte valoarea percepută, iar aceste trucuri au ca scop eliminarea oricăror obiecţii pe care le-ar putea ridica un potenţial cumpărător. În plus, micile investiţii în materiale şi manoperă le vei recupera fără probleme prin faptul că potenţialul cumpărător nu va avea motive serioase de negociere.

   Primul şi cel mai de efect truc este de a face evetualele reparaţii la pereţi (mai ales colţurile au de suferit, de obicei) şi a da cu vopsea lavabilă în tot apartamentul. În cazul în care apartamentul are urme de igrasie (apartamentele de la parter şi cele de la etajul cel mai de sus au, în general, această problemă) sau de exfoliere a zugrăvelii în dreptul ferestrelor, ai grijă să "ştergi" toate urmele. Culoarea este recomandat să fie ori alb, ori un bej sau galben pai. Chiar dacă tu ai fost adeptul modernismului şi a impresionismului în coloritul pereţilor şi tavanelor, o culoare uniformă în toată casa te va scuti de replici de genul "Dacă voi cumpăra, va trebui să cheltui bani cu zugrăvirea apartamentului...".

   Pasul imediat următor este să faci reparaţiile necesare la instalaţiile sanitare, astfel încât să eviţi surprize neplăcute chiar în timpul "inspecţiei" cumpărătorului. Baia este zona predispusă şi la deteriorarea zugrăvelii, datorită condensului (mai ales la băile care nu au geam exterior), astfel că verifică pereţii şi tavanul, iar ţevile, dacă prezintă urme de rugină, este recomandat să le vopseşti (tot cu vopsea lavabilă sau cu vopsea pe bază de ulei). Dacă există mirosuri neplăcute, caută sursa lor şi elimin-o.

   În continuare, verifică parchetul, gresia, uşile interioare, cămara (care este foarte recomandat să o zugrăveşti în aceeaşi nuanţă şi, în plus, să montezi un bec economic sau un neon, care să scoată în evidenţă spaţiul). Dacă ai parchet laminat şi în unele zone este umflat, cel mai bine ar fi să-l schimbi (şi să apelezi la un meseriaş care ştie să monteze parchet laminat). La fel, dacă gresia a început să se dezlipească sau este crăpată, apelează tot la un meseriaş bun să facă reparaţiile necesare. Dacă uşile interioare sunt modelul vechi (de pe vremea lui Ceauşescu), schimbă-le !

   Pasul următor este să faci curăţenie generală în toată casa, asta însemnând lustruirea parchetului, ştergerea geamurilor, spălarea gresiei.

   În marea majoritate, apartamentele se vând în România fără mobilier. În cazul în care vinzi apartamentul cu mobilier, asigură-te că este perfect funcţional şi are aspectul ca şi nou.

   Ca ultimă "găselniţă" de efect, lasă câte 1 - 2 ghivece cu flori în hol (dacă este luminat natural), în living şi, eventual în dormitor (dormitoare). În plus, lasă câte un odorizant în baie şi pe holuri.

   Dacă ţi se pare că vei avea prea multe cheltuieli cu pregătirea apartamentului pentru vânzare, gândeşte-te că vei recupera toţi banii cheltuiţi din tranzacţia pe care o vei încheia la preţul dorit de tine (preţul va acoperi integral cheltuielile).

   Un ultim sfat: după ce ai terminat curăţenia generală, cheamă nişte prieteni şi cere-le părerea ca şi cum ar fi cumpărători. Dacă mai există ceva de îmbunătăţit, vei afla de la ei.

   Baftă !